Αλληλεγγύη στους Ρομπέν του ξύλου


Αλληλεγγύη στους Ρομπέν του ξύλου

Την Κυριακή 17 Απρίλη στο ελευθεριακό στέκι Βέροιας από τις 14:00 έως τις 18:00 θα λειτουργεί και ως χώρος συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για την στήριξη των εργατών του Ρομπέν του ξύλου ως ένδειξη αλληλεγγύης, καθώς  όλους αυτούς τους μήνες που δεν εργάζονται τα μέσα επιβίωσης και συντήρησης τους μειώνονται σημαντικά.

Λίστα αναγκών:

καφές, ζάχαρη, λάδι, ζυμαρικά, όσπρια, χαρτικά είδη, απορρυπαντικά, ψωμί.

Ένα καινούριο πείραμα αυτοδιαχείρισης του πρώην εργοστασίου ‘’Ε. Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε. στην Πατρίδα Ημαθίας’’.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ξυλείας ύστερα από πέντε περίπου χρόνια απολύσεων, καταβολής μέρους των δεδουλευμένων τους και τελικά ολικής άρνησης καταβολής των δεδουλευμένων τους, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην κοροϊδία της εργοδοσίας και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Μέσα από γενικές συνελεύσεις και ύστερα από επαφές με το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη χώρα μας, τη ΒΙΟ.ΜΕ., αποφάσισαν να λειτουργήσουν μόνοι τους το εργοστάσιο, πειραματιζόμενοι με τις ιδέες της άμεσης δημοκρατίας, της αυτοδιεύθυνσης και της αυτοδιαχείρισης.

Σε μία εποχή ανθρωποφαγίας, βαρβαρότητας και γενικευμένης μιζέριας, η εργοδοσία, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση και το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτήν ο καπιταλισμός, προχωράει σε απολύσεις, περικοπές μισθών και  με κάθε τρόπο άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων. οι εργαζόμενοι όμως στην Παπαδόπουλος – Ν. Παγούρας Α.Β.Ε.Ε. αποφάσισαν να θέσουν την παραγωγή κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Εμείς, ο αγώνας μας,  σταθήκαμε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. θεωρούμε ότι ο αγώνας για αξιοπρέπεια είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου, ότι οι εργάτες συνεργαζόμενοι μεταξύ τους είναι ικανοί να πάρουν την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων στα χέρια τους και με τους ίδιους τρόπους να περπατήσουμε προς την δημιουργία της άλλης κοινωνίας, της άλλης ζωής.

Είναι βέβαιο ότι η εργοδοσία, κατασταλτικοί θεσμοί του κράτους και λοιποί τσοπάνηδες, θα προσπαθήσουν να μην δημιουργηθεί ένα ακόμη παράδειγμα αυτοδιαχείρισης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τα μεγάλα βήματα μικρών πειραμάτων, είναι βέβαιο ότι έχουν σημείο συνάντησης. Ο τόπος αυτός είναι κοινός. Είναι σχέση. Είναι δύναμη. Είναι το μικρό αλλά μεγάλο εμείς. Είναι όπλο. Είναι η αλληλεγγύη. Οι ζωές μας στα χέρια μας.

Αναρχική Ομάδα Μπαρούτι